گفتگو با دکتر عماد احمدوند، رئیس گروه ترویج و فرهنگ سازی ستاد نانو
فاطمه نورایی، به نمایندگی از دانشآموزان سراسر کشور با دکتر عماد احمدوند رئیس گروه ترویج ستاد نانو درباره وضعیت برنامههای دانشآموزی در حوزه نانو در سطح کشور گفتگو کرده است که در ادامه بخشی از این گفتگو را میخوانیم.
- سلام. لطفا بفرمایید یادگیری علم نانو چه امتیازی برای دانشآموزان دارد؟
یادگیری علم نانو از چند جهت مهم است، نانو مفهومی بین رشتهای دارد. یادگیری موضوع نانو در ادامه حوزههای فیزیک، شیمی و زیست بسیار مفید است. اگر دنیای مقیاس نانومتری را بشناسید و بدانید در دنیای اتم و مولکول چه میگذرد، در رشتههای مهندسی، کاربردی و محض دانشگاهی هم با دید بازتری جلو میروید. عمده برنامههایی که برای یادگیری نانو در کشور وجود دارد، توان فهم مساله را به صورت عملی بالا میبرد. درصورتیکه دانشآموز در مدرسه مبانی را یاد میگیرد وقتی کار فراتری از مدرسه انجام دهد توان فهم مساله او بالا میرود. همچنین یادگیری کار تیمی و جمعی در این فعالیتهای فوق برنامه بالا میرود. مخصوصا در شرایط حاضر و مجازی، کار تیمی کمرنگ شده ولی با انجام پروژههای نانو و انجام آن به صورت تیمی، تجارب و یادگیریهایی برای کل زندگی هر شخص وجود دارد. اینها مهمدترین آوردههای یادگیری آموزش و پژوهش در فعالیت در حوزه نانور کشور ما است.
- دانشآموزانی که در زمینه نانو کار میکنند، وقتی وارد اجتماع بزرگتری میشوند، چه نقشی میتوانند در توسعه کشور داشته باشند؟
وقتی فقط مباحث تئوری محض را با دانشآموزان کار کنیم، خیلی دانشآموز متوجه کارایی آن نمیشود ولی متخصصینی که طراح برنامههای سطح دانشآموزی در کشورمان هستند، این نگاه را دارند که دانشآموز حتی با مفاهیم اقتصادی مقیاس نانو هم آشنا شوند، اثرات زیست محیطی نانومواد را تدریس میکنند، اثرات بهینه استفاده نانو در کاربردهای مختلف را به صورت عملی در آزمایشگاه تبیین میکنند. نمونههای نانویی عملی و صنعتی برای دانشآموزان معرفی میشود و مقایسه آنها با نمونههایی که مبتنی بر نانو نیستند برای آنها بیان میشود.
در حال حاضر بیش از 80 پژوهشسرای کشور مجهز به دستگاههای ساخت داخل هستند که دانشآموزان کار با آنها را فرا میگیرند و از نزدیک با دستاوردهای داخل که به کشورهای دیگر هم صادر شدهاند آشنا میشوند و باورشان نسبت به تولید ملی و توان داخل تقویت میشود.
- ستاد نانو برای دانشآموزان که علاقمند فعالیت در این حوزه هستند، چه برنامهها و حمایتهایی دارد؟
ستاد نانو حدود 20 سال است که برای دانشآموزان برنامه داشته و عمده برنامهها در قالب آموزش مجازی (مانند سایت باشگاه نانو که حاوی محتواهای مفید مختلف نانو است)، دورههای آموزشی با همکاری پژوهشسراهای دانشآموزی با حمایت ستاد نانو، مسابقات مختلف مشترک بین آموزش پرورش و باشگاه نانو، مسابقه توانمند و المپیاد ملی فناوری نانو برای دانشآموزان در حال اجرا هستند.