مرحله سوم دهمین المپیاد دانشآموزی نانو صبح روز شنبه ۲۶ مردادماه با حضور مدیر باشگاه نانو، مدیر ترویج دانشآموزی ستاد نانو، برگزیدگان کشوری این دوره و سرپرستان علمی در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران افتتاح شد.
آقای زارعی، مدیر باشگاه نانو، ضمن عرض تبریک و خوشامدگویی به ۳۱ برگزیده کشوری این دوره، به بررسی دقیق پاسخنامه برگزیدگان امسال اشاره کرد و گفت: «سطح برگزیدگان این دوره بسیار بالا و نزدیک به هم است.»
آقای زارعی افزود: «مرحله سوم المپیاد نانو برای سنجش مهارت افراد شرکتکننده طراحی شده است. این مرحله از نظر مهارتی با دو مرحله قبل متفاوت است. افراد در طول دوره در قالب گروههای ۳ و ۴ نفره کار خواهند کرد اما در نهایت سنجش و نمرهدهی آنها به صورت فردی خواهد بود.»
مدیر باشگاه نانو با بیان اینکه مرحله سوم المپیاد نانو نقطه پایان نیست، افزود: «این اردو نقطه آغازی برای شروع فعالیتهای علمی و پژوهشی برگزیدگان خواهد بود.»
سپس آقای حسینینسب، سرپرست علمی دوره درباره موضوع پروژه آزمایشگاهی توضیحاتی داد. او گفت: «موضوع کار آزمایشگاهی این دوره که بر اساس نیاز فعلی کشور طراحی شده تصفیه پساب است. دانشآموزان ضمن انجام آزمایشهای طراحی شده باید روشی خلاقانه برای تصفیه آب و پساب ارایه دهند که این بخش تاثیر بسزایی در نمره نهایی آنها خواهد داشت.»
مراسم افتتاحیه با بخش پرسش و پاسخ درباره روند اجرایی اردو به پایان رسید. سپس گروهها به همراه سرپرستان علمی در آزمایشگاههای سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران حضور یافتند و ضمن آشنایی با جزییات کار آزمایشگاهی و اصول کار در آزمایشگاه که توسط خانم چمک ارایه شد، وسایل آزمایشگاهی مربوط به پروژه تصفیه آب را تحویل گرفتند.
در ادامه کارگاه نانوساختارهای متخلخل توسط آقای عابدی، اجرا شد. آقای عابدی با اشاره بر اینکه در پروژه پیش رو اساس کار تبادل یونی خواهد بود، گفت: «با استفاده از تبادل یونی اقدام به حذف کاتیونهای سخت آب کرده و آنها را با کاتیونهای بدون سختی جایگزین خواهیم کرد. بخش زیادی از سختی آب به دلیل حضور یونهای منیزیم و کلسیم است. تبادلگرهای یونی بعد از مدتی اشباع شده و نیاز است تا آنها را دوباره احیا کنیم. زئولیت یکی از تبادلگرهای یونی مهم است که با قرار دادن آن در محلول NaCl میتوان این تبادلگر را احیا کرد. یونهای Na جایگزین یونهای سخت میشوند. زئولیت به دلیل ساختار متخلخل و بار سطحی آن، میتواند برای حذف کاتیونهای سخت آب (یا همان سختی آب) مورد استفاده قرار گیرد».
بعد از اتمام کارگاه، شرکتکنندگان به آزمایشگاه بازگشتند و کار آزمایشگاهی را آغاز کردند. گروهها زئولیتهای دریافتی را خرد(آسیاب) کرده و آنها را برای احیا شدن در محلول آب و NaCl قرار دادند. فرآیند احیا شدن زئولیتها ۱۲ ساعت زمان خواهد برد. زئولیتها فردا آماده خواهند بود…