گفتگو با خانم فرحوشی مدیر آزمایشگاه نانو شهرستان فسا
خانم اعظم فرحوشی، ۱۶ سال است که مدیر پژوهشسرای پرفسور نظامی شهرستان فسا هستند و از سال ۱۳۹۳ با تجهیز آزمایشگاه نانو به عنوان مسئول آزمایشگاه نانوفناوری شهرستان فسا مشغول به فعالیت هستند.
آزمایشگاه دانشآموزی نانو شهرستان فسا با مدیریت خوب و تلاش خانم فرحوشی و همکارانشان موفق به کسب برترین رتبهها در دورههای مختلف ارزیابی عملکرد اعضای شبکه آزمایشگاهی توانا شده است.
با توجه به رتبه سومی که در بین ۹۲ آزمایشگاه نانو در ارزیابی سال ۱۴۰۱ کسب کرد به سراغ مدیر رفتیم و گفتگویی با ایشان انجام دادیم که نتیجه آن را در ادامه با هم میخوانیم.
به گفته خانم فرحوشی پژوهشسرای پرفسور نظامی شهرستان فسا در سال ۱۳۸۳ تاسیس شده و در حال حاضر به عنوان قطب نانوفناوری استان فارس در عرصه فعالیتهای علمی پژوهشی مشغول به کار است و آقای امید دادفر دکتری شیمی، خانم زینب علیمرادی دکتری نانوپزشکی، خانم نرجس زارعی فوق لیسانس شیمی و آقای علیاصغر زحمتکش فوق لیسانس شیمی در این مرکز با انگیزه بالا در حال خدمترسانی به همکاران و دانشآموزان استان هستند.
آزمایشگاه نانو مجهز به دستگاههای هیتر استیرر، اسپاترینگ رومیزی، سانتریفیوژ، کوره، آون، التراسونیک، الکتروریس، pHمتر، spin coating، لیتوگرافی، اسپکتروفتومتر و پرینتر سهبعدی
است که دانشآموزان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت آزمایشگاه نانو پژوهشسرا به آدرس https://fasanrc.ir/nano/ مراجعه نمایند.
ایشان به دلیل انگیزه و علاقه فراوان همکاران و دانشآموزان شهرستان در زمینه فعالیتهای علمی-پژوهشی و ارائه طرحها و ایدههای قابل ثبت و تجاریسازی این ایدهها و کسب مقامهای متعدد در تمامی زمینهها، راهنمایی و پیشبرد اهداف این عزیزان و خدمترسانی به آنان را وظیفه خود میداند.
مدیر پژوهشسرای پروفسور نظامی موارد زیر را به عنوان افتخارات این مجموعه در حوزه ترویج دانشآموزی نانو بیان کردند.
- کسب مقام برتر آزمایشگاههای نانوفناوری (توانا) در چند سال متوالی
- کسب مقام نهاد ترویجی برتر در چندسال متوالی
- کسب مقام ملی توانمند در چند سال متوالی -کسب مقام دوم کشوری در مسابقات علمی-پزوهشی در ۸ سال گذشته در رشته نانوفناوری
- کسب دهها مقام دانشآموزی در مسابقات مربوط به نانوفناوری – کسب مقام در المپیاد نانو در ادوار گذشته- برگزاری نمایشگاه کشوری -استانی و منطقهای -شرکت در نمایشگاههای منطقهای -استانی و کشوری
- تهیه محصولاتی مانند کرم، دستکش ، ماسک و ... با استفاده از فناوری نانو.
به گفته مدیر پژوهشسرا سالانه بالغ بر هزار تا هزار و پانصد دانشآموز در این مرکز آموزش میبینند و با فناوری نانو آشنا میشوند و از حمایت مالی و معنوی مدیران و مسئولین شهرستان فسا از فعالیتهای حوزه نانوفناوری رضایت دارند ولی معتقدند با توجه به گستردگی فعالیت شهرستان در این زمینه به حمایت بیشتری احتیاج است و همچنین درخواست نشست مشترک حضوری با مدیران باشگاه نانو و مسئولین استان و شهرستانها برای جمعآوری ایدهها و راهکارهای موثر در این حوزه را دارند.
این مدیر با تجربه و پیشکسوت برگزاری کارگاه دانشآموزی، تبلیغ المپیاد در مدارس توسط دانشآموزان خبرنگار، تقویت انجمنهای علمی نانوفناوری در مدارس، تجلیل از دانشآموزان موفق در حوزه نانوفناوری، بازدیدهای علمی، تشکیل کارگروه مدیران و رابطین پژوهشی مدارس و تشکیل جلسات به صورت منظم را بهترین راهکارهای اجرایی برای رونق فعالیتهای ترویجی دانستند.
خانم فرحوشی درخصوص گرنتهایی که توسط معاونت علمی ریاست جمهوری و ستاد نانو به پژوهشسراها تخصیص میدهد گفت: در حال حاضر پژوهشسراها میتوانند درخواست خرید مواد، تعمیر و خرید تجهیزات به شبکه لبزنت ارسال کنند و از این حمایتها بهرهمند شوند. برخی گرنتهای پژوهشی و آموزشی هم باشگاه نانو به پژوهشسراهای فعال در حوزه نانو اهدا میکند که میتوان با آن بصورت رایگان کتب و محصولات آموزشی تهیه کنیم یا خدمات آزمایشگاهی برای انجام پژوهش دریافت کنیم که انگیزه من و همکارانم را دوچندان میکند و موفقیت ما را در زمینه ترویج، آموزش و شرکت در المپیاد نانو و جشنوارههای باشگاه نانو را دوچندان کرده است.
وی در پایان گفتگو پیشنهادات زیر را برای بهبود عملکرد فعالیت های نانو، خطاب به مدیران آموزش و پرورش و همچنین باشگاه نانو عنوان کرد.
بالابردن سطح حمایتهای مادی و معنوی در هر دو بخش، فراهم آوردن امکانات و شرایط لازم برای فعالیت این موضوع در شهرستانها و نیز پایین آوردن هزینهها با هدف شرکت دانشآموزان در مسابقات و المپیادها و تمامی رویدادهای مربوط به این حوزه، بالابردن انگیزه همکاران و دانشآموزان برای شرکت در رویدادهای نانویی.