☰ دسترسی سریع دسته‌بندی اخبار
...

کتاب مجموعه سوالات المپیاد دانش آموزی علوم و فناوری نانو

خرید

...

نگاهی نو به دنیای نانو، مبانی علوم و فناوری نانو

خرید

...

کتاب مفاهیم اولیه فناوری نانو و کاربردهای آن در شیمی

خرید

مفاهیم اولیه فناوری نانو و کاربردهای آن در زیست شناسی

خرید

شنبه 01 آذر 1404 کد خبر: 703
199

مرز های دید شکسته شد؛ میکروسکوپی که هم میکرو را می‌بیند هم نانو را

پژوهشگران دانشگاه توکیو نوعی میکروسکوپ تازه طراحی کرده‌اند که قادر است سازه‌های میکروسکوپی و نانومقیاس را هم‌زمان و بدون استفاده از رنگ‌های اضافی مشاهده کند. این دستگاه جدید که میکروسکوپ یکپارچه بزرگ نام گرفته توانایی ثبت سیگنال‌هایی با دامنه شدت ۱۴ برابر گسترده‌تر از میکروسکوپ‌های رایج را دارد و به دلیل روش مشاهده بدون برچسب کمترین آسیب را به سلول‌ها وارد می‌کند. این ویژگی آن را برای پایش‌های طولانی‌مدت و استفاده در کنترل کیفیت صنایع دارویی و زیست‌فناوری مناسب می‌سازد. نتایج این پژوهش در نشریه Nature Communications منتشر شده است.

میکروسکوپ‌ها از قرن شانزدهم تاکنون نقشی اساسی در توسعه علم داشته‌اند؛ اما روش‌های پیشرفته امروزی همواره با چالش‌های تخصصی و محدودیت‌های فنی همراه بوده‌اند. میکروسکوپ فاز کمی (QPM) با استفاده از نور پراکنده‌شده در جهت رو‌به‌جلو قادر به مشاهده ساختار‌های میکروسکوپی بیش از ۱۰۰ نانومتر است، اما توان رصد سازه‌های کوچک‌تر را ندارد. در مقابل میکروسکوپ پراکندگی تداخلی (iSCAT) که نور پراکنده‌شده در جهت عقب را اندازه‌گیری می‌کند، می‌تواند ذراتی در ابعاد پروتئین‌های منفرد را رصد کند، اما تصویر کلی از ساختار‌های سلولی ارائه نمی‌دهد.

تیم پژوهشی دانشگاه توکیو شامل کوهکی هوریه، کی‌ایچیرو تودا تاکوما، ناکامورا و تاکورو ایدگوچی تلاش کردند با ترکیب هم‌زمان اندازه‌گیری نور رو‌به‌جلو و عقب محدودیت‌های دو روش را برطرف کنند تا بتوانند دامنه وسیعی از اندازه‌ها و حرکات درون سلول را در یک تصویر مشاهده کنند. به گفته هوریه هدف گروه مشاهده فرآیند‌های پویا درون سلول‌های زنده با روشی کاملا غیرتهاجمی بوده است.

برای آزمودن کارایی میکروسکوپ، پژوهشگران روند مرگ سلولی را بررسی کردند و تصویری ثبت کردند که اطلاعات نور در دو جهت را هم‌زمان در خود داشت. 

تودا یکی از نویسندگان اول مقاله می‌گوید بزرگ‌ترین چالش آنها تفکیک دقیق دو نوع سیگنال در یک تصویر و جلوگیری از ایجاد نویز یا اختلاط داده‌ها بود.

نتیجه این روش امکان اندازه‌گیری حرکت ساختار‌های سلولی در مقیاس میکرو و نیز ذرات بسیار ریز در مقیاس نانو بود. همچنین با مقایسه نور‌های روبه‌جلو و عقب، پژوهشگران توانستند اندازه و ضریب شکست هر ذره را نیز تخمین بزنند معیاری که نشان می‌دهد نور هنگام عبور از ذره تا چه میزان منحرف می‌شود.

تیم پژوهش امیدوار است در ادامه بتواند ذرات کوچک‌تری مانند اگزوزوم‌ها و ویروس‌ها را نیز با این روش مشاهده و اندازه‌گیری کند. آنها همچنین قصد دارند با کنترل شرایط سلول‌های زنده، جزئیات بیشتری از روند حرکت سلول‌ها به سمت مرگ را آشکار کنند و یافته‌های خود را با تکنیک‌های دیگر تطبیق دهند.

پایگاه خبری فناوری نانو ایران




پربازدیدترین‌ها

برگزاری بیست و چهارمین دوره ی مسابقات نادکاپ شریف

بیست و چهارمین دوره مسابقات ملی آموزشی نوآوری و ابتکارات دانش آموزی با ه...

41269 ادامه ...

آغاز ثبت نام یازدهمین المپیاد دانش‌آموزی علوم و فناوری نانو

به اطلاع تمام دانش‌آموزان علاقه‌مند به علوم و فناوری نانو می‌رساند، ثبت ...

19282 ادامه ...

کتابچه مقالات دهمین جشنواره دانش‌آموزی نانو منتشر شد

دهمین جشنواره دانش‌آموزی نانو هم‌زمان با دوازدهمین نمایشگاه نانو ۱۸ تا ۲...

11490 ادامه ...

عوامل موثر در افزایش علاقه دانش‌آموزان به فعالیت‌های نانو

گروه نانوفناوری پژوهش‌سرای پروفسور شمسی‌پور ناحیه 3 کرمانشاه اقدام به پژ...

10277 ادامه ...

مرحله سوم دهمین المپیاد دانش‌آموزی نانو صبح روز شنبه ۲۶ مردادماه با حضور...

9656 ادامه ...

تخفیف ویژه ثبت‏ نام برای دانش آموزان ‏شرکت‏ کننده در المپیاد نانو

ثبت نام در المپیاد علوم و فناوری نانو برای دانش آموزان مناطق محروم با ار...

9280 ادامه ...

آموزش ۱۰،۰۰۰ علاقه‌مند در آزمایشگاه‌های شبکه توانا

فعالیت آزمایشگاه‌های آموزشی فناوری نانو (شبکه توانا) در آبان ماه ۱۳۹۸ زم...

9253 ادامه ...

دوره ضمن خدمت فناوری نانو برای دبیران کرمانی برگزار شد

به گزارش خانم تهامی‌پور، رابط نهاد ترویجی مرکز پژوهش‌های علمی و آموزشی ک...

8271 ادامه ...

آغاز ثبت نام المپیاد نانو همزمان با سایر المپیادهای علمی

رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش‌پژوهان جوان تأکید کرد: ثبت‌...

8209 ادامه ...

تندیس برترین طرح های دهمین جشنواره دانش آموزی نانو به چه کسانی تعلق گرفت؟

مراسم اختتامیه دهمین جشنواره دانش آموزی علوم و فناوری نانو روز یکشنبه مو...

6709 ادامه ...

گزارش ارزیابی عملکرد آزمایشگاه های شبکه توانا در آذر ۱۳۹۸

حضور بیش از ۱۴۰۰۰ دانش‌آموز و دبیر در برنامه‌های ترویجی نانو در آذرماه ۹۸

6035 ادامه ...

پرداخت حمایت‌های تشویقی دهمین المپیاد نانو به نهادهای ترویجی فعال

به گزارش بخش المپیاد باشگاه دانش‌آموزی نانو، روز یک‌شنبه هشتم دی ماه ۱۳۹...

6005 ادامه ...

دوره ضمن خدمت علوم و فناوری نانو در بندرعباس برگزار شد

دوره آموزشی ضمن خدمت علوم و فناوری نانو ویژه دبیران شیمی، فیزیک و زیست‌ش...

5877 ادامه ...

دوره ضمن خدمت فناوری نانو برای دبیران جیرفت برگزار شد

دو دوره «ضمن خدمت آموزش علوم و فناوری نانو» ویژه دبیران رشته‌های علوم پا...

5844 ادامه ...

برگزاری کارگاه آموزشی ویژه مدیران کیفیت آزمایشگاه‌ها در اصفهان

کارگاه آموزشی یک روزه ویژه مدیران کیفیت آزمایشگاه‌های عضو شبکه فناوری‌ها...

5686 ادامه ...